XX Assen

137.Tuin Hofstede

138. Het Witte Huis

139. Tuin van der Feltz

140. Tuin van Holthe tot Echten

141. Tuin Gratema

142. Tuin Servatius

143. Tuin Homan

144. Ontvangershuis

145. De Eerste Steen (Dennenoord)

146. Boschlust

147. Oude vijver

148. Hertenkamp

149. De Brink

150. Overcingel

151. Gouveneurstuin

152. Huize Nassau

153. Vredeveld (Valkenstein)

154. Tuin van der Veen

 

Assen was tot halverwege de achttiende eeuw nog een klein gehucht, en had nog niet de centrumfunctie die de stad nu heeft. Rolde was tot 1813 het hoofddorp van het Landschap Drenthe. In Assen leverden notabelen en regenten echter vanaf de achttiende eeuw inspanningen om het dorp tot bloei te brengen. Wolter Hendrik Hofstede speelde hierin een belangrijke rol. Hij zorgde ervoor dat de Smildervaart tot in Assen werd doorgetrokken en hij maakte het inrichtingsplan voor het Asserbos, dat aangelegd werd als Sterrenbos en functioneerde als openbaar wandelgebied. In deze periode breidde het dorp uit. Voorname families gingen huizen bouwen langs de Vaart en in de omgeving van het Asserbos.
Lodewijk Napoleon was eveneens een belangrijke man voor de ontwikkeling van Assen. Hij koos Assen als zomerresidentie, en liet een nieuw stedenbouwkundig plan maken. In 1809 gaf hij Assen bovendien stadsrechten, waardoor het in 1814 de hoofdstad van de provincie Drenthe kon worden.
We zien in de ontwikkeling van Assen dat er in veel voorname stadshuizen werden gebouwd, die voorzien waren van een tuin. Deze werden in de achttiende eeuw nog aangelegd volgens de formele stijl, en vervolgens in het begin van de negentiende eeuw aangepast aan de landschappelijke stijl. Het is bekend dat Roodbaard bij een aantal herinrichtingen betrokken was.
Om de stad allure te geven, bouwden de voorname families (zoals Oosting, van Lier en Collard) grote
huizen met tuinen. Daarnaast spanden zij zich ook in voor de openbare groene ruimte. Zo werd het Asserbos en de Brink aangepast in de landschappelijke stijl en werd een Hertenkamp aangelegd. Met name de familie Oosting vormden belangrijke opdrachtgevers voor Roodbaard. Hij kreeg zowel in Assen als in Oranjewoud en Leeuwarden opdrachten van hen, en zowel privéopdrachten als opdrachten in de functie van burgemeester (Hendrik Jan Oosting).
« vorige pagina